Borstvoeding aanleggen van je baby - Mammie

Borstvoeding aanleggen van je baby

Het aanleggen van je baby is erg belangrijk bij het geven van borstvoeding. Wanneer je baby goed aan de borst ligt, ervaar je geen pijn en drinkt je baby goed je borsten leeg. Om dit proces soepel te laten verlopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Die delen we in deze blog.

Borstvoeding aanleggen met de juiste houding

Ieder moeder-baby paartje is uniek en het correct aanleggen van je baby vergt tijd, geduld en veel oefening. Dit vormt ook de kern voor pijnvrije en succesvolle borstvoeding. Een goede houding is hierbij van onschatbare waarde. Zowel voor jou als je baby. Zorg ervoor dat je zelf een ontspannen en comfortabele houding aanneemt en deze vasthoudt tijdens het geven van voedingen. Vanuit dit punt zorg je ervoor dat je baby in een goede positie bij je ligt. Houd hierbij rekening met de volgende punten:

  • Let erop dat je baby met zijn/haar buikje tegen je buik aanligt. De oortjes, schouders en heupjes moeten op één lijn liggen.
  • Het neusje van je baby moet op de tepelhoogte liggen voor een optimale aanhap.
  • Wanneer je baby zijn/haar mondje opendoet, breng je je baby vanaf de schoudertjes naar je borst.
  • Tijdens de voeding moet het kinnetje en de wangetjes van je baby goed tegen je borst aanliggen.

Extra tip! Het kan prettig zijn om een voedingskussen te gebruiken om extra ondersteuning te bieden tijdens het voeden. Dit kussen kan je gebruiken om je arm te ondersteunen terwijl je jouw baby voedt. Het helpt bij het behouden van een comfortabele en ontspannen houding.

Hoe weet je nu dat je baby goed aan de borst ligt?

Nadat je baby in een goede positie bij je ligt, is het belangrijk om te weten of je baby nu ook werkelijk goed ligt. Dit merk je door de volgende signalen:

  • Na ongeveer 30 seconden zou eventuele gevoeligheid moeten verminderen, waardoor je ontspannen borstvoeding kunt geven.
  • Je baby heeft bolle wangetjes, onderlipje is wat naar buiten gekruld en het bovenlipje ligt ontspannen op de borst.
  • Wanneer je melkproductie op gang is, hoor je je baby langere en krachtigere zuigbewegingen maken en hoor je je baby slikken. Na een reeks langere en krachtige zuigbewegingen volgt er een pauze, daarna herhaalt de cyclus zich weer opnieuw.

Hoe vaak moet je je baby aan de borst leggen?

Dit is natuurlijk voor elke baby verschillend, maar het is belangrijk om met een aantal punten rekening te houden:

  • Voed je baby op verzoek, waarbij je streeft naar minimaal 7-8 voedingen in een periode van 24 uur.
  • De duur van elke voeding kan variëren. Let op de signalen van je baby: zolang hij/zij effectief drinkt, mag je baby zo lang drinken als nodig is. Voedingen kunnen variëren van 7 minuten tot soms wel 45 minuten.

Het is van belang om de behoeften van je baby te volgen en te reageren op zijn/haar hongersignalen, aangezien dit kan verschillen van baby tot baby. Voedingsmomenten kunnen verschillende lengtes hebben, maar zolang de voeding voor zowel jou als je baby comfortabel en effectief verloopt, is dit normaal.

Bonustip! Nu vraag je je misschien af: moet ik beiden borsten aanbieden? In het begin is het prima om beide borsten aan te bieden. Maar als je melkproductie goed op gang is, is het raadzaam om bij elke voeding één borst goed leeg te laten drinken en de andere als ‘toetje’ aan te bieden. Onthoud hierbij altijd deze tip: zolang je baby effectief drinkt, mag hij/zij drinken zo lang als nodig is. Het is je baby die bepaalt, en het geven van borstvoeding is een ontdekkingstocht die je samen met je kleintje doorloopt.

Heb vertrouwen in het proces

Het aanleggen van je baby aan de borst is geen vaststaand proces. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, en de beste methode is de manier die het beste werkt voor jullie beiden. Dit vergt tijd en geduld. Pak het dan ook rustig aan en heb vertrouwen!

Heb je extra hulp nodig bij het aanleggen van je baby? Bezoek de website van de NVL om een lactatiekundige in jouw omgeving te vinden.

Ben je benieuwd naar onze andere blogs? Lees ze hier.

Back to blog