Je kolf schoonmaken: zo doe je dat - Mammie

Je kolf schoonmaken: zo doe je dat

Als moeder weet je dat je kolf schoonmaken heel erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat je baby altijd veilige en gezonde moedermelk krijgt. Er zijn verschillende manieren om je kolf schoon te maken. In deze blog lees je hoe je dit op verschillende manieren kunt doen om zo je kolf hygiënisch en zuiver te houden.

Waarom is het schoonmaken van je kolf zo belangrijk?

Je kolf schoonmaken is van cruciaal belang om verschillende redenen:

  1. Hygiëne: Hygiëne is het allerbelangrijkste, en het verwijderen van melkresten en bacteriën helpt om de hygiëne van je kolf te waarborgen en voorkomt besmetting van de moedermelk.
  2. Kwaliteit van de moedermelk: Een schone kolf zorgt ervoor dat je baby altijd de hoogste kwaliteit moedermelk binnenkrijgt. Zo houd je de kwaliteit van de moedermelk goed en krijgt je baby gezonde melk binnen.
  3. Levensduur van de kolf: Regelmatig schoonmaken kan de levensduur van je borstkolf verlengen en ervoor zorgen dat deze optimaal blijft werken.

Kolf schoonmaken voor gebruik

Voor elk gebruik van je borstkolf is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat deze grondig schoon, droog en hygiënisch is. Begin met het zorgvuldig wassen van je handen met warm water en zeep. Demonteer vervolgens alle onderdelen van de borstkolf volgens de instructies. Alle onderdelen die in contact komen met je borsten of moedermelk moeten volledig schoon en droog zijn.

Vervolgens reinig je de onderdelen met een mild afwasmiddel en warm water. Spoel daarna de onderdelen grondig af met warm water om ervoor te zorgen dat er geen zeepresten achterblijven. Laat vervolgens alle onderdelen volledig drogen voordat je de kolf weer in elkaar zet. Daarna ben je klaar om te beginnen met kolven.

Je kolf schoonmaken na de kolfsessie

  • Na elke kolfsessie is het essentieel om je borstkolf grondig te reinigen om de hygiëne te waarborgen en de kolf klaar te maken voor de volgende keer.
  • Spoel de onderdelen eerst af onder warm stromend water om melkresten te verwijderen.
  • Reinig de onderdelen met een mild afwasmiddel en warm water, gebruikmakend van een schone flessenborstel om alle hoekjes en gaatjes te bereiken.
  • Spoel de onderdelen grondig af met warm water om ervoor te zorgen dat er geen zeepresten achterblijven.
  • Kolf schoonmaken met vaatwasser: Als je kolf vaatwasmachinebestendig is, overweeg dan om de onderdelen in de vaatwasser te plaatsen. Plaats de onderdelen in het bovenste rek van de vaatwasser en zorg ervoor dat de onderdelen altijd met de opening naar beneden in de vaatwasser worden geplaatst.
  • Laat alle gereinigde onderdelen volledig drogen voordat je ze weer in elkaar zet. 

Desinfecteer dagelijks je kolf

Naast het regelmatig schoonmaken van je borstkolf voor en na gebruik is het van cruciaal belang dat je je kolf dagelijks desinfecteert. Door je borstkolf dagelijks te desinfecteren, minimaliseer je het risico op bacteriën en andere verontreinigingen, wat cruciaal is om ervoor te zorgen dat de moedermelk veilig en gezond blijft voor je baby. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Kolf schoonmaken door de onderdelen te koken: Een eenvoudige manier om dit te doen, is door de kolfonderdelen te koken. Plaats de gedemonteerde onderdelen in een grote pan met voldoende kokend water en kook ze gedurende ten minste 5 minuten. Zorg ervoor dat alle onderdelen volledig ondergedompeld zijn.
  • Kolf schoonmaken door de onderdelen te steriliseren: Een andere effectieve optie is sterilisatie met behulp van een stoomsterilisator, zoals eerder beschreven. Volg de instructies van de kolf voor de sterilisatieduur en -temperatuur.
  • Laat vervolgens alle onderdelen volledig drogen voordat je ze weer in elkaar zet.
  • Zorg ervoor dat je altijd de aanbevelingen en instructies van de kolf opvolgt voor het schoonmaken, steriliseren en desinfecteren.  

Veilig opslaan van de moedermelk

Na het zorgvuldig schoonmaken en desinfecteren van je borstkolf, kun je met vertrouwen moedermelk kolven, wetende dat de kolf vrij is van bacteriën. Na het kolven kun je ervoor kiezen om de moedermelk ook voor een langere tijd te bewaren. In deze blog leggen we uit hoe je dit kan doen. Daarnaast zijn onze eigen moedermelk bewaarzakjes volledig voor gesteriliseerd en kun je de melk veilig opslaan voor een langere tijd. Je vindt de zakjes in onze shop.

Bron: Using a Breast Pump | FDA

Back to blog