Je huis babyproof maken: hoe doe je dat? - Mammie

Je huis babyproof maken: hoe doe je dat?

Je huis babyproof maken is een belangrijke stap om een veilige omgeving te creëren voor je kleintje. Als ouder is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je huis vrij is van gevaren, zodat je baby onbezorgd de wereld kan ontdekken. Baby’s zijn van nature nieuwsgierig, maar ze kunnen nog niet goed inschatten wat wel en niet veilig is. Daarom is het aan ons om ervoor te zorgen dat hun omgeving volledig babyproof is. In deze blog delen we waardevolle en praktische tips om je huis stap voor stap veilig en kindvriendelijk te maken.

1.Verberg elektronica en stopcontacten

Plaats stopcontactbeschermers in alle stopcontacten die je op dit moment niet gebruikt. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw kleintje niet zijn nieuwsgierige vingertjes in het stopcontact steekt. Daarnaast is het belangrijk om elektrische snoeren te verbergen. Zo houd je ze buiten bereik van jouw baby!

2. Zorg voor een veilige woonkamer

Zorg ervoor dat je meubels en accessoires veilig zijn voor je kleintje. Veranker zware meubelstukken zoals boekenkasten en dressoirs aan de muur, om te voorkomen dat ze omvallen. Gebruik hoekbeschermers op scherpe randen van meubels, en controleer of er geen kapotte meubels zijn die bijvoorbeeld splinters kunnen veroorzaken. Dit hoort ook bij je huis babyproof maken. Daarnaast is het belangrijk om gordijnen en jaloezieën te controleren om verstikkingsgevaar te voorkomen.

3. Installeer babyhekjes en traphekjes

Zorg voor extra bescherming door babyhekjes te installeren. Plaats deze zowel bovenaan als onderaan de trap om mogelijke ongelukken te voorkomen. Denk ook na over het gebruik van babyhekjes om specifieke kamers te beperken. Op deze manier geef je je kleintje de vrijheid om te ontdekken, terwijl je bepaalde gebieden veilig afschermt. Zo blijft jouw huis een avontuurlijke en tegelijkertijd beschermde plek voor je opgroeiende baby. Dit hoort ook bij je huis babyproof maken.

4. Creëer een vertrouwde en veilige slaapomgeving

Zorg voor een geruststellende slaapomgeving door een veilige wieg of ledikant te kiezen met het juiste matras. Houd de wieg vrij van knuffels en zorg ervoor dat er geen losse voorwerpen inliggen. Zo voorkom je verstikkingsgevaar!

5. Houd giftige stoffen uit het zicht

Berg huishoudelijke schoonmaakmiddelen, medicijnen en andere potentieel schadelijke stoffen buiten bereik op, bij voorkeur in afgesloten kasten. Zorg er dus voor dat deze niet zichtbaar zijn, zodat je kleintje er niet bij kan komen!

6. Bewaak elektrische apparaten

Zorg ervoor dat elektrische apparaten, zoals de koelkast en oven, buiten het bereik van je kleintje staan. Plaats ze op plekken waar je baby niet bij kan. Denk erover na om kindersloten te gebruiken voor deze apparaten, waardoor je extra veiligheid en bescherming toevoegt. Hierdoor verklein je het risico op ongelukken met elektrische apparaten. Dit hoort ook bij je huis babyproof maken!

Houd je baby in de gaten

Het is niet alleen essentieel om je huis babyproof te maken, maar het is ook van groot belang om je kleintje altijd goed in de gaten te houden. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen blijft direct toezicht de beste manier om ervoor te zorgen dat je baby veilig en beschermd is, vooral wanneer hij begint te kruipen en te lopen. Leer je kind ook over de gevaren van bepaalde ruimtes en voorwerpen, zodat hij zelf leert wat veilig is en wat niet.  

Je huis babyproof maken: blijf investeren in veranderingen

Het is belangrijk om je huis altijd veilig te maken voor je kleintje, want ze groeien snel en leren elke dag nieuwe dingen. Blijf goed opletten op veranderingen in de plek waar je baby speelt en pas de veiligheidsmaatregelen aan als dat nodig is. Dit hoort ook bij je huis babyproof maken.

Ben je benieuwd naar onze andere blogs? Lees ze hier.

Bekijk onze artikelen in de shop.

Terug naar blog